Skip links

Profesioniști HR, experți cu renume și modificări analizate complex la cea de-a 6-a ediție a Conferinței Legislația Muncii

Domeniul legislației din Republica Moldova și-a demonstrat de-a lungul anilor tendința de a fi surprinzător de dinamic – legile trec prin modificări continue, iar cele ce vizează resursele umane nu sunt o excepție. Profesioniștii din domeniu, preocupați de un spectru foarte larg de sarcini, adesea nu reușesc să țină pasul cu toate schimbările sau să le pătrundă în esență ca să evite astfel penalități și alte probleme.

Pentru a reduce incidența acestor situații și ca să îmbunătățim practicile pe piață, HR Portal a venit și în 2019 cu Conferința națională în Legislația Muncii, desfășurată pe 17 mai la Chișinău. Aflat deja la cea de-a 6-a ediție, evenimentul s-a transformat într-o frumoasă și necesară tradiție pentru profesioniștii din HR, adunând laolaltă experți cu renume și subiecte abordate complex.

Discuțiile s-au concentrat pe cele mai recente și actuale modificări din legislația muncii, printre care noile prevederi ale Legii privind indemnizațiile pentru incapacitatea temporară de muncă sau noua metodologie de desfășurare a controlului de stat în domeniul relațiilor de muncă. În cadrul conferinței au mai fost abordate și subiecte precum implementarea sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar, responsabilitatea socială și impactul asupra sistemului de resurse umane, instrumentele de motivare și loializare a angajaților, evidența militară a recruților și rezerviștilor.

Ce subiecte s-au regăsit pe agenda discuțiilor din acest an:

  • Certificatul medical electronic: perspective ale implementării;
  • Retrospectiva modificărilor 2018 la Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale;
  • Controlul de stat în domeniul relațiilor de muncă: noua metodologie de desfășurare;
  • Metodologia de completare și aplicare a listelor de verificare în cadrul controlului de stat;
  • Standardul de responsabilitate socială și impactul asupra sistemului de resurse umane;
  • Sistemul unitar – noul sistem de salarizare în sectorul bugetar;
  • Forma de raportare IRM 2019: Ce trebuie să știe profesioniștii în resurse umane;
  • Plată egală pentru muncă de valoare egală: prevederi legislative și instrumente practice;
  • Evidența militară a recruților și rezerviștilor: obligațiile angajatorului.

Cei peste 70 de participanți au pus în dezbatere practici pozitive din domeniu și au evocat probleme din experiența lor profesională, primind în schimb soluții, sugestii și instrumente noi spre implementare. Un alt scop al evenimentului a fost să aducă față în față profesioniștii în resurse umane și reprezentanții organelor de resort, de control, responsabili de aplicarea legii. Astfel s-a reușit crearea unui spațiu de dialog și împărtășirea practicilor de tipul “așa DA – așa NU”.

Pe lângă toate, conferința Legislația Muncii a ajuns un spațiu propice pentru networking de calitate și reușește să crească, an de an, comunitatea profesioniștilor în resurse umane: o mare familie care se susține reciproc și se perfecționează continuu, în beneficiul angajaților și angajatorilor din Republica Moldova.